Layoutkloss 

Fakta
Layoutkloss  

Hur är vädret?
Vädret är människans vanligaste samtalsämne. Det finns alltid anledning att klaga på något: det är för torrt, för regnigt, för varmt, för kallt eller det blåser för mycket. Men vad är väder egentligen? De viktigaste faktorerna för vårt väder är solen och atmosfären. Atmosfären skyddar jorden mot extrema temperaturer som brännande hetta eller isande kyla. Människor upplever vädret framför allt i synliga och påtagliga fenomen som moln, nederbörd, åska, blåst och temperaturskillnader.

Väderberoende
Människan har alltid varit beroende av vädret. För länge sedan bad de primitiva folken sina gudar om vatten från himlen då torka rådde. För kaptenen på ett segelfartyg på 1600-talet kunde stiltje eller storm vara katastrofal och rent av livshotande. Det är inte annorlunda idag, människan är fortfarande beroende av vädret, även om det kanske inte verkar så i vår bekväma och ombonade värld. Tänk bara på misslyckade skördar genom extrem torka eller riklig nederbörd. Trots alla uppfinningar har vi inte ännu kunnat finna något som kan påverka vädret. Å andra sidan har människans utsläpp av växthusgaser gjort att vi är på väg mot en klimatförändring. Läs mer om det under fliken Klimat!

Vad är väder egentligen?
Enkelt uttryckt kan man säga att väder är det samspel som råder mellan lufttryck, temperatur, fuktighet, molnighet, nederbörd och vind. Vinden påverkar t. ex. temperaturen och graden av luftfuktighet. Men framför allt världshaven och dess strömmar har en stor inverkan på vädret och temperaturen i världen. Skandinavien skulle vara betydligt kallare om vi inte kunde dra fördel av den värme som Golfströmmen för med sig från tropikerna. Dessutom ändras klimatet ju högre upp man kommer. I exempelvis Frankrike kan man välja att lapa sol vid medelhavskusten eller åka skidor i de höglänta delarna av landet.

Vi behöver ljus
Solen spelar en mycket viktig roll i vår upplevelse av vädret. De flesta människor blir glada när solen skiner, och solljus behövs för produktionen av vissa vitaminer i människokroppen. Forskningen visar att människor blir trötta fortare under perioder med lite sol, vi blir lättretliga och mer benägna att bli deprimerade. På vissa håll har man tagit fasta på detta och inrättat så kallade ljusrum. Ögonen behöver helt enkelt mer ljus än vi får under de mörka årstiderna.

Solen är motorn
Solen är egentligen en jättevarm stjärna. Solens yta är 6000 grader, men inne i kärnan är det flera miljoner grader varmt! Solen med all sin energi är den viktigaste energikällan för livet på jorden samt vädrets "motor". Den är så långt borta från jorden (149 miljoner km), att solljuset behöver åtta minuter på sig för att nå jorden.Layoutkloss

Vädret i historien
Värsta vädret

Måttenheter