Layoutkloss 

Experiment
Layoutkloss  

Hur blir ett moln till?

Här kan du testa att skapa ditt eget moln i en petflaska! Det och många andra experiment som förklarar hur olika väder uppstår hittar du här. De flesta experiment kan du göra med hjälp av saker som du har hemma.

Gör din egen statistik!

Vill du själv prova att göra statistik? På SMHIs sida kan du hämta ett dataset som berör Emån i Småland. Här kan du prova att räkna ut vilken månad det regnar mest eller i vilken månad dygnstemperaturen är som högst.

Analys av lufttryck

Gå till startsidan och välj alternativet lufttryck. Skriv ut sidan och rita in linjer för lika tryck. Dessa linjer brukar kallas isobarer. Orter med samma lufttryck ska ligga på samma linje. Gör linjerna så jämna och rundade som möjligt. Rita in linjer för vartannat värde. Lufttryck mäts i hektoPascal, förr sa man millibar. Du kan titta på exemplet här. Ju tätare linjerna ligger varann, desto mer blåser det. Varför?

Jämför sedan med att välja alternativet vind för samma karta. Nu ser du om det stämmer med vindhastigheter. Hur är vindriktningarna i förhållande till dina isobarer? Är de parallella med isobarerna eller blåser det in mot det lägre trycket?

Svaren hittar du här!

 
Layoutkloss

Skapa moln
Mät snödjup
Vatten & väder
Bygg en nederbördsmätare
Bygg en mätare för vindriktning & vindstyrka
provrör